WAT MOET JE WETEN ALS JE ZONNEPANELEN WIL PLAATSEN OP JOUW DAK?

01

VERGUNNING NODIG?

02

KAN IK EEN PREMIE KRIJGEN?

03

NUTTIGE INFO & TIPS

01

VERGUNNING

NODIG?

Met CoopBewust kan je op je twee oren slapen. Als Bruggeling is het niet evident om via een snelle weg zonnepanelen op jouw dak te plaatsen. Door de erfgoedcontext zijn er heel wat regels die dienen gevolgd te worden. Geen nood, CoopBewust helpt je in dit traject van A tot Z, en dus ook bij de vergunningsaanvraag, indien dit nodig is. Om te weten of voor het plaatsen van zonnepanelen op jouw woning een vergunning nodig is, kan je je adres ingeven op deze kaart.  

De documenten, die nodig zijn om de vergunningsaanvraag in te dienen, worden door ons opgesteld, mits het betalen van een meerprijs van € (nog te bepalen). Eens de documenten klaar zijn worden ze per email naar jou doorgestuurd. De aanvraag dient door de eigenaar ingediend te worden. Volg hiervoor volgende stappen.  


We kiezen voor de gemakkelijkste weg: het online indienen van de aanvraag. Heb je geen computer thuis, geen probleem. Voor alles is er een oplossing, we maken een afspraak bij ons op kantoor en we regelen dit daar samen verder.  

Of lukt het niet om de aanvraag online in te dienen, neem contact op met ons, we zijn er om je hierbij te helpen! 

*geldigheid van de vergunning: De vergunning vervalt als er 2 jaar nadat de werken konden starten nog niet gestart is met de uitvoering.

Juij de aanvraag is ingediend!  

Je krijgt hiervan onmiddellijk een bevestiging via email. 30 dagen na de indiening ontvang je een bericht met de melding dat je aanvraag al dan niet volledig en ontvankelijk is. Indien dit niet het geval is, kunnen er nog bijkomende aanvullingen en verduidelijkingen gevraagd worden, waardoor de termijn van dit onderzoek langer wordt. Heb je na 30 dagen nog geen bericht ontvangen, neem contact op via omgeving.administratie@brugge.be of telefonisch op 050/ 32 44 66.


Is je aanvraag ontvankelijk en in orde?

Nu start de behandeling van je aanvraag. Na uiterlijk 1 maand weet je of je vergunningsaanvraag al dan niet is goedgekeurd.


Vergunning is goedgekeurd!Bekendmaking van de beslissing

Je kan pas starten met de uitvoering van een vergunning als anderen voldoende kans gekregen hebben om tegen de beslissing in beroep te gaan. Om dit mogelijk te maken moet de beslissing van het schepencollege uitgehangen worden. Daarvoor ontvang je binnen de 10 dagen na de beslissing van het college aangetekend de affiche (bekendmaking). Deze affiche moet 30 dagen uithangen. De start van het uithangen of aanplakken registreer je in het omgevingsloket, via een e-mail aan omgeving.administratie@brugge.be, of telefonisch op 050 32 44 66.


Na 35e dag geen beroep ingediend?

Werken kunnen starten! 

02

KAN IK EEN PREMIE KRIJGEN?

ALLES WAT JE MOET WETEN

Voor de plaatsing van zonnepanelen kan je eenmalig een premie krijgen van de Vlaamse overheid.  

Hoe premie aanvragen?  

 • Stap 1: Een installateur plaatst jouw zonnepanelen. 
 • Stap 2: Laat de installatie keuren en neem de installatie in dienst. De keuringsdatum is de officiële datum van indienstname en bepaalt de hoogte van je premiebedrag. 
 • Stap 3: Meld je zonnepanelen aan bij Fluvius. Dit is de eerste stap in je premieaanvraag. Je bent verplicht je zonnepanelen aan te melden bij Fluvius binnen de 30 dagen na de AREI-keuring. Doe je die aanmelding niet binnen de 3 maand na de AREI-keuring dan verlies je onherroepelijk het recht op deze premie. In dit bericht vind je het G-nummer, dit is een identificatienummer van de installatie. 
 • Stap 4: Als we jouw aanmelding verwerkt hebben, sturen we hiervan een bevestiging. Door drukte kan dit enkele maanden duren. Geen zorgen: de keuringsdatum bepaalt je premiebedrag. 
 • Stap 5: Heb je nog geen digitale meter, dan zal Fluvius je contacteren om de digitale meter te komen plaatsen. Zodra de digitale meter aanwezig is, je aanmelding verwerkt is en je aan de andere voorwaarden voor de premie zonnepanelen voldoet, kan je een premieaanvraag vervolledigen. Hou daarbij je G-nummer bij de hand. 

Jaar indienstname zonnepanelen

Verwachte premie (¹)

1/1/2024 - 31/12/2024

75 €/kWp voor de eerste 4 kWp en 37,50 €/kWp van 4 tot 6 kWp,
max. 375 € en max. 40% van het factuurbedrag incl. btw.

1/1/2025

geen premie meer

03

NUTTIGE INFO

& TIPS

 • Plat dak? Ja -> Oost-west opstelling 

  • Meer panelen op minder m2 
  • Meer energie opgewekt/m2 
  • Zuid: piek tijdens middaguren 
  • Oost-west: lagere piek tijdens middaguren, maar hogere opbrengst in de ochtend en avond 
  • Oost-west: lichtere constructie omdat er minder ballast nodig is. Ballast is nodig om te voorkomen dat panelen van het dak waaien.  

SAMEN VOOR 100% HERNIEUWBARE ENERGIE IN BRUGGE